sugar hotel logo

Добре дошли в хотел SUGAR!

Ако искате да се чувствате специални, заповядайте при нас. Очакваме Ви!

0887 467 087

Управител: Жулияна Иванова

Китен

kiten

Град Китен е разположен на малък полуостров между два красиви залива - Атлиман и Карагаач. Намира се само на 5 км. от Приморско и на 55км. от Бургас.

Населението му наброява 1000 души, но през летния сезон градчето се оживява от многобройните туристи избрали Китен, като място за своята почивка. За прилекателността на малкото курортно градче допринася съчетанието на горските масиви на Странджа, чистото море и обширните плажни ивици.

Средните температури през месец юни са 23-24 градуса. Добрите климатични условия, съчетани с особеностите на релефа - затворените заливи, предполагат спокойно море в курортни град през по-голямата част от летния сезон.

Плажове

Северния плаж

Заливите Атлиман и Карагаач определят съответно северния плаж Атлиман и южния плаж Урдовиза, условно разделен на 'Китен-юг' и 'Къмпинг Китен'. Общата площ на палажната ивица е около 145 000 кв.м.

Северния плаж, Атлиман, е известен със красивите си пясъчни дюни. От двете страни е заграден от висок скалист бряг. Южния плаж е по-отворен към морето, на юг достига до устието на река Караагач, а на север до началото на скалистия полуостров Урдовиза, където сега е изграден пристанищният кей.

Много близо до Китен са и плажовете на 'Международния Младежки Център' - Приморско и "Приморско-юг", които са сред най-големите плажове на Черноморието южно от Бургас.

Забавления

плажен волейбол

Днес Китен е приятен и съвременен курорт, в който всеки може да намери подходящо място да отседне, благодарение на многобройните хотели, квартири, семейни къщи за почивка, къмпинги и почивни станции. Голямо е и разнообразието на места за хранене и развлечение - ресторанти, пицарии, барове и дискотеки, таверни...

На плажовете на Китен и Приморско се предлагат всякакви морски атракциони – можете да карате сърф, да наемете джет, да се гмуркате, да играете плажен волейбол или друг спорт. А може и просто да се наслаждавате на морето и да събирате слънчевите лъчи.

Любителите на риболова няма да бъдат разочаровани. Ако сезонът не е подходящ за морски риболов, в Китенската река могат да се уловят черна мряна, речен и блатен кефал или бяла риба.

Резерват 'Ропотамо'

Ropotamo

Близостта до Резервата 'Ропотамо' предлага още едно място за развлечение.

Територията на резервата е неизчерпаема откъм природни забележителности. Само за няколко километра Ропотамо се превръща от поточе в голяма пълноводна река и оформя едно от най-красивите устиета на Черно Море. На територията на резервата, покрита с гори и с почти планински релеф, са съхранени останки от светилища и крепости датиращи хилядолетия назад, от времето на Траките.

По устието на река Ропотамо се предлага атрактивна разходка с лодка, разкриваща незабравима гледка на вливащата се в морето река.

Тракийското светилище Беглик Таш

Beglik Tash

Струва си да се посети и Тракийското светилище Беглик Таш. То е едно от най - тайнствените и грабващи дъха светилища, открито по нашите земи. Съществувало от края на бронзовата епоха (XIII век пр. Хр.) и според археологическите проучвания в него е кипял активен живот до идването на първите християни по тези земи.

До светилището се стига с приятна раходка от 15-20 минути през гората. Неповторимо е усещането, когато изведъж пред теб се разкрие огромна зелена поляна и огромни скални късове, някои от които с височина 9 метра, огрени от слънцето. Скалните късове са частично обработени от човешка ръка и са подредени в чудати форми.

Светилището на древните траки се свързва с култа към Богинята - Майка и плодородието. Хубаво е мястото да се посети с човек запознат с Беглик Таш, който да обясни за какво са се използвали олтарът, тронът, лабиринта, календара, часовника и да разкаже повече за историческата и археологическа стойност на това свещенно за траките място.